Long-Term Care Infection Prevention Bootcamp for Jefferson County Skilled Nursing Facilities
Date: April 26, 2023
Time: The morning session (8:30am – 12:30pm) is full. Please register for the afternoon session (1:00pm – 5:00 pm); both sessions are the same content
Location: Western Health Department Midfield, Multispace Room
Address: 631 Bessemer Super Hwy, Birmingham, AL 35228
CEUs: The Deep South Center for OH&S is an approved provider of continuing education units for nurses by the AL Board of Nursing (Provider ABNP0420 Expiration Date 12/22/2025) and has awarded this program 4.2 CEUs.
The Board of Examiners of Nursing Home Administrators has reviewed and approved the seminar entitled “Jefferson County Long Term Care Facilities Mini Infection Control Bootcamp” for 3.5 hours of continuing education credit for licensed nursing home administrators in the State of Alabama.
Course Purpose: The purpose of this course is to provide infection prevention and control staff located in Jefferson County, Alabama Long-Term Care Facilities with knowledge and tools to run a competent and inclusive infection control program within their facility. Attendees will learn about the importance of hand hygiene, environmental services, enhanced barrier precautions, as well as source control. The attendees will also be equipped with a better understanding of the General Infection Control Assessment Response and how this can benefit their facilities.
- Describe the role of Infection Prevention and Control in Long-Term Care settings
- Discuss impact of MDRO’s in Long Term Care Nursing Facilities and how Enhanced Barrier
- Precautions can be implemented to decrease the spread of MDROs
- Identify the role of preventing HAI’s through environmental surface disinfection
- Define source control and demonstrate the proper sequence for donning and doffing all PPE
- Understand the various assessment modules of CDC’s Infection Control Assessment and Response tool
Due to limited seating, registration is open to the first 40 participants who register for each session. The morning session is now Full! Please register no more than two people per facility. We encourage you to send your infection prevention nurse. You can find the registration form at the bottom of this page.
|Sign in (15 mins)||08:15 – 8:30||12:45 – 1:00|
|Opening Comments (10 mins)||08:30 – 08:40||1:00 – 1:10|
|Hand-Hygiene Program (30 mins)||08:40 – 09:10||1:10 – 1:40|
|Environmental Services (50 mins)||09:10 – 10:00||1:40 – 2:30|
|Break (15 mins)||10:00 – 10:15||2:30 – 2:45|
|Transmission-Based Precautions with Focus on Enhanced Barrier Precautions (50 mins)||10:15 – 11:05||2:45 – 3:35|
|Source Control and PPE with Demonstration (30 mins)||11:05 – 11:35||3:35 – 4:05|
|General ICAR Open Discussion (50 mins)||11:35 – 12:25||4:05 – 4:55|
|Closing and Evals (5 mins)||12:25 – 12:30||4:55 – 5:00|
Thank you for attending! Join us at our statewide Infection Prevention Bootcamp in August 2023!
Thank you to our co-sponsor, the Deep South Center for Occupational Health and Safety.